Blog

Gyermekszemészet

Slider

Gyermek szemvizsgálat


A gyermekszemészet önmagában nem csak a gyermekek szemészeti vizsgálatát jelenti. Gyermekeink zavartalan egészséges szellemi fejlődése és tanulmányi előmenetelének feltétele a jó látásélesség.
A látás több mint 10 egyidejű működésből tevődik össze, melyek mindegyike egymástól függetlenül szenvedhet zavart. A látás funkciókat többnyire az óvodás kor kezdetével lehet a gyermekkel együttműködve vizsgálni. Addig csak megfigyeléseken alapuló következtetéseket tudunk levonni a gyermek bizonyos ingerekre adott válaszaiból: mozgó tárgyak, fények követése szem- és fejmozgással, különböző színes apró tárgyak korrigált kézmozgással való megfogása, képek nézése, formák, alakok azonosítása.
A két szem együttes mozgása kb. egy éves korra fejlődik ki.
Két éves korra a látásélesség szemészeti eltérés hiányában eléri a normális fejlettségi szintet.

A szülő számára a "szemüvegesség" és kancsalság leginkább esztétikai probléma. A gyermekszemész számára a kancsalság azonban súlyos látászavarhoz vezető ok: ez a tompalátás. A tompalátás kezelése csak az iskolás kor megkezdése előtt lehetséges, felnőtt korban a tompalátás nem kezelhető. Éppen ezért nagyon fontos a kancsalság, a tompalátás minél koraibb felismerése. A fejfájás, olvasási és tanulási nehézségek, koncentrálóképesség hiányának hátterében gyakran rejtett kancsalság és/vagy különböző fénytörési hibák állhatnak. Ebben az esetben is fontos a korai felismerés és megfelelő szemüveg használata.

Szerencsére ma már rendelkezésünkre állnak olyan szemészeti berendezések, melyekkel a gyermek csökkent együttműködési készsége nélkül is vizsgálhatóak a szem fénytörési hibái.
A szemgolyó vizsgálatát kisebb korban csak fokális fényben, kézi nagyítók segítségével tudjuk elvégezni, óvodás kortól a kellően felkészített gyermek már réslámpával és szemtükörrel is vizsgálható direkt és indirekt módon.

Már a várandósság alatt több szűrővizsgálaton esik át a kismama saját és babája egészségének védelmében. A szülést követően is folytatódnak a vizsgálatok: anyagcserezavar, zsírbontási zavar, csecsemő UH, csípőficam szűrése.

A baba 8 hónapos korában elvégzett szemészeti szűrővizsgálat döntő fontosságú, hiszen sok esetben a két szem közötti jelentős dioptria különbség, fixálási hiba, kancsalság lehet a későbbiekben bekövetkező egészséges szellemi fejlődés, sikeres tanulmányi előmenetel akadályoztatásának oka.

Már rendelőnkben is elérhető a Plusoptix készülékkel történő vizsgálat, mellyel néhány másodperc alatt megállapíthatjuk, fennáll-e a kancsalság és a tompalátás veszélye. A készülék másik nagy előnye, hogy a babát karban tartva, vagy a babakocsiban is elvégezhetjük a vizsgálatot.

A szemvizsgálat menete
A személyes adatok rögzítése után sor kerül a kórtörténet feltárására.

Ezt követően kerül sor a panasz(ok) által vezetett szemvizsgálatra, mely mindig a szemek, szemhéjak, védőszervek megtekintésével kezdődik.

Ezt követi a látásélesség vizsgálata, illetve szükség esetén a megfelelő szemüveg felírása. A szem elülső, majd hátulsó, mélyebben fekvő részeinek vizsgálata (gyakran pupillatágításban) különböző műszerekkel történik.
Minden szemészeti vizsgálat fájdalommentes, miután a szemészeti műszerek nem érintkeznek a páciens szemével.

A szemvizsgálat ára
Amennyiben a gyermek egy részletesebb vizsgálat elvégzésében részt tud venni, akkor a vizsgálat ára 14.000 Ft. Minden további alkalommal 6.000 Ft a szemvizsgálat díja.

Amennyiben a gyermek kooperációjának hiányában (pl. csecsemők) csak a szükséges eszközös vizsgálatot tudom elvégezni, a vizsgálat ára mindössze 6.000 Ft. Minden további alkalommal 7.000 Ft a szemvizsgálat díja.

Fenti kedvezményekkel szeretném Önöket arra bíztatni, hogy bármilyen banálisnak tűnő panasszal bátran keressenek meg, hiszen a gyermekük látásáról van szó.