Blog

Gyakori gyermekkori szembetegségek

Slider

Gyakori gyermekkori szembetegségek

A gyermekek nagyon közeli kontaktusba kerülnek mind szüleivel, mind közösségi társaival is. Természetes, hogy ilyenkor a fertőző betegségek átvitelének a valószínűsége is nagyobb. Nagyon gyakran lépnek fel a kötőhártya gyulladások különböző formái. A legtöbb esetben banális folyamatról van szó, mely gyakran spontán is gyógyul fölöslegesen alkalmazott antibiotikumos szemcsepp alkalmazása nélkül.

Szintén a gyermekekre jellemző higiénés okokra vezethető vissza a szemhéjszéli árpa megjelenése is. Szintén gyakran spontán gyógyuló folyamatról van szó. A szemhéjszél mirigyeinek gyulladása nem súlyos betegség, viszont annál ijesztőbb. Az árpa kezelésének kivitelezése körülményesebb (meleg borogatás, infra lámpázás), ezért néha az árpa műtéti megoldására is szükség lehet.

Nem ritka a gyermekek játék közben bekövetkezett tompa sérülése sem. A sérült gyermek vizsgálata nem könnyű, sok türelmet kíván mind a szülő, mind az egészségügyi dolgozó részéről. A gyermek félelmét legyőzve a vizsgálat során fel kell tárni a sérülés jellegét, és ennek megfelelően megválasztani a helyes gyógymódot.

Az iskolás gyermeket célszerű még a nyári szünetben megvizsgálni, a szeptemberi iskolakezdés előtt, hogy idejében felismerjük a fénytörési hibákat, mely miatt nem látják jól a táblát, könyvet, füzetet. A megfelelő szemüveg hiánya tanulmányi előmenetelüket is akadályozhatja.

Ne feledjük: a gyermekek nem tudják pontosan megfogalmazni panaszaikat, ezért különösen fontos a megelőző szűrővizsgálat rendszeres végzése!