Blog

Kancsalság

Slider

Kancsalság

Kancsalságról akkor beszélünk, ha a szem nézővonalai nyugalmi helyzetben, távolra tekintéskor nem párhuzamosak. Azt a szemet szoktuk kancsalnak nevezni, amelynek nézővonala nem a rögzített tárgyra irányul. A kancsalság nem pusztán szépséghiba – a kétszemes együtt látás hiányáról van szó.

 

A kancsalságnak (más néven szemtengelyferdülésnek) mint rendellenes reflextevékenységnek lehetnek érzékelési vagy mozgási okai:

  • Fénytörési hibák (távollátók esetében 40%-al gyakoribb)
  • Csökkent vagy hiányzó fúziós képesség
  • Szemizom-anomáliák, -bénulások
  • Organikus szemészeti elváltozások (szürkehályog, retinoblastoma)
  • Agyi károsodások (agyvérzés, vírusfertőzés, a szemmozgató idegekre ható nyomás)

Két típusát különböztetjük meg: valódi és rejtett kancsalság.
A valódi (manifeszt) kancsalság
Lényege, hogy a két szem nem tud ugyanoda nézni. Jól láthatóan kancsalítással, és a sztereo látás hiányával jár együtt. Szűkebb értelemben ezt nevezik kancsalságnak. Lehet egyszemes (monokuláris), vagy váltó (alternáló) kancsalság.

A rejtett kancsalság
A kancsalság ezen formájában a két szem csak fixáláskor néz ugyanoda. Takarásos vizsgálattal mutatható ki, és hasábbal mérhető. A kisfokú rejtett kancsalságot nem tekintik kórosnak. Ha nagyfokú, akkor szemfáradást, tanulási nehézséget okoz, ezért felismerése és kezelés nagyon fontos. Ún. prizmás szemüveggel a rejtett kancsalság által okozott panaszok megszüntethetők.

A kancsalság gyógyítása
A cél mindkét szem tökéletes látása, illetve a deviáció megszüntetése és a szenzitív életkorban a binokuláris látás kialakítása. A teendők sorrendje ilyen esetben a következő:

1.) A szem fénytörésének megállapítása cycloplegiában. Az így mért dioptria érték alapján elkészített szemüveg használatát előírjuk.

2.) Az amblyopia kezelésének alapvető módszere a szemtakarás, vagyis a jól látó szemet kiiktatjuk. A tompalátó szem az aktív használat során több-kevesebb idő múlva visszanyeri teljes látásélességét. Az életkorral a kezelés időtartama nő, gyógyulási esélye pedig csökken. Iskolás korban ez az időtartam nem ritkán 1 év, de következetes zárás mellett a teljes vízus elérésének esélye még nagyfokú amblyopia esetén is 20 százalék, a javulás esélye 80 százalék. Az iskolaév halasztását nem javasoljuk, hiszen a fokozott igénybevétel a gyógyulás alapfeltétele. A jól látó szem takarását heti egy napra meg kell szakítani, elkerülendő az ún. okklúziós amblyopia veszélyét.

3.) Váltott szemtakarás az eredetileg is alternáló, vagy az amblyopia megszűnése után alternálóvá vált kancsalság esetén alkalmazandó.

4.) Szemműtétet akkor végzünk, ha állandó szemüvegviselés mellett a kancsalság szöge meghaladja az 5-7 fokot. Célja a deviáció megszüntetése, de legalább a kancsalsági szög 5 fok alá történő csökkentése. Optimális életkor a 3-4 éves kor, mert ekkor a műtét tervezéséhez szükséges vizsgálatok már elvégezhetők, és még jó esély van a binokuláris látás kialakulására.

5.) A szemműtét utáni maradék deviációt, vagy az eredetileg is kisfokú kancsalságot optikai eszközökkel javítják.