Blog

Keratokónusz

Slider

A keratokónusz görög eredetű szó, szaruhártyakúp-ot jelent, mely a szem degeneratív rendellenessége, és jellemzője, hogy a szaruhártyában bekövetkező strukturális változások miatt a szaruhártya egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik. A betegség kialakulása oda vezethető vissza, hogy a szaruhártya szövetén belül megváltozik a kollagén rostok szerkezete, csökken a keresztkötések száma, és gyengül a szaruhártya stabilitása. Általában kamaszkorban derül rá fény, amikor is olvasási nehézségek miatt szemüvegfelírás okán keresik fel a szemorvost. Többnyire mindkét szem érintett a betegségben. A felismerését nehezítheti, hogy kontaktlencsével átmenetileg javul a látás, így csak később tesznek további lépéseket.

Hogyan gyógyítható a keratokónusz?

Ma már több lehetőség is rendelkezésünkre áll, azonban ezek hatékonysága nagymértékben függ a betegség előrehaladottságától, és a szem általános állapotától.
1.) Eleinte jelentős látás javulás érhető el kemény kontaktlencse viselésével. Ez azonban hosszabbtávon nem állítja meg a folyamatot, csak a tünetet kezeli.
2.) Intracorneális gyűrű beültetése is végezhető, amennyiben a szaruhártya vastagsága megengedi.
3.) Amennyiben már túl vékony a szaruhártya, esetleg előrehaladott állapota miatt heges, berepedezett, akkor a szaruhártya plasztika kerülhet szóba. Azonban a donorból származó szövet beültetése kétséges, és további látásromlást okozhat.
4.) A szaruhártya riboflavinos kollagén keresztkötése, ami CXL (vagy corneal cross-linking) néven ismert, a riboflavinok egyszeri szembe juttatását és a szem 30 perces UV-A megvilágítását jelenti. A riboflavin új kötéseket alakít ki a szaruhártya kollagén rostjai között a stroma rétegben, ami megnöveli és segít megtartani a szaruhártya mechanikai szilárdságát.
Tudnivalók a CXL kezelésről (kép a készülékről és egy „rajz” a kezelés menetéről)

CXL kezelés előtt
A beavatkozás előtt egy hónappal nem szabad viselni a kontaktlencsét.
A kezelés napján kérjük, étkezzen, és - ha vannak - vegye be a szokásos gyógyszereit.
A hölgyeket kérjük, mellőzzék a smink használatát.

CXL kezelés menete
Az ismételt tájékoztatás, majd a beleegyező nyilatkozat aláírása után kényelembe helyezheti magát (javaslom, zene hallgatását a kezelés közben). A kezelés helyi érzéstelenítésben (szemcsepp), és fekvő testhelyzetben történik.
Először pupillaszűkítő szemcseppet kap (hogy minimalizáljuk a szem belsejébe kerülő UV-A sugárzás mennyiségét).
Ezt követően speciális szemcseppet cseppentünk a szaruhártyára, mely fokozatosan „beszívódik" a kollagén rostok közé. Közben folyamatosan UV-lámpás besugárzás éri a szemét, mely apró szünetekkel 30 percig tart. Ez idő alatt nyugodtan kell feküdnie, és a készülékbe néznie. A rövid szünetekben lehetőséget biztosítunk teste átmozgatására, szeme megpihentetésére.
A kezelés befejeztével néhány perces pihenés és az otthoni teendők megbeszélése után akár egyedül is távozhat, de szerencsésebb, ha kísérővel érkezik.

CXL kezelés után
Néhány napig gyulladáscsökkentő szemcseppet kell használnia.
Pár napig szúró, égő érzése lehetséges.
A megbeszélt kontroll időpontban kérjük megjelenését.
Előfordulhat, hogy átmenetileg ingadozik a látása, de ez az ödéma felszívódásával rendeződik.
Fényérzékeny lehet a szeme átmenetileg.

Rendelőmben lehetőség van a CXL kezelés végzésére. A kezelés járóbeteg ellátásban történik, a másnapi munkavégzésnek nincs különösebb akadálya, de célszerű inkább egy péntek délutáni időpontban elvégezni a kezelést. A kezelés ára: 125.000 Ft szemenként.