Blog

Tórikus kontaktlencse

Slider

Tórikus kontaktlencse

Asztigmiás (sokszor hibásan a szemtengelyferdülés kifejezést használva) páciensek számára is készítenek ma már úgy nevezett lágy, tórikus kontaktlencse (cylinderes lencse). Ezekkel a lencsékkel lehetőségünk van 2,50 dioptriás asztigmatizust is korrigálni. Nagyobb fokú asztigmiák esetén továbbra is a kemény lencsék viselése javasolt. A tórikus lencsék beszerzése kissé körülményesebb, áruk a normál kontaktlencsékéhez képest kétszeresük.

Mit érdemes tudni még e lencséről?

A normál és a tórikus lencsék legnagyobb különbsége az alakjukban rejlik. A normál lencse olyan, mintha egy teniszlabdából levágnánk egy "szeletet", azaz gömbfelületű. A tórusz pedig egy geometriai forma, ami leginkább egy fánkhoz hasonlatos. Az alakja teremti meg e lencse számára, hogy képes a szem fénytörését csökkenteni vagy növelni. Korrekt felhelyezése kiemelkedően fontos, mivel ha a lencse nem jól illeszkedik, akkor nem lesz tökéletes a látásélesség!

Létezik színes tórikus lencse is?

Színes, tórikus lágy kontaklencsék nem léteznek, sorozatgyártásukat még nem tudták kivitelezni. A tórikus lágy kontaktlencse kiképzése teljesen eltér mind anyagában, mind formájában a hagyományos monofokális kontaktlencsétől. Felszíni megfestése elméletileg megoldható lenne, de ezáltal megváltozna a lencse mozgása a szem felszínén, ami magát az optikai hatást akadályozná meg. A tórikus lencse hatásos tengelyének stabilnak kell lennie, annak kis fokú elmozdulása már torzítaná viselőjének látását.