Blog

Napszemüvegek

Slider

Napszemüvegek

Az UV sugárzás Az UV fény a napenergia egy része, mely a látható fénynél rövidebb hullámhosszúságú: 400-780 nm. Típusai közül a három legismertebb: UVA, UVB, UVC. A legfontosabb az UVB sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is. A Földet célzó UV sugárzások nagyját kiszűri az ózon réteg, de kiszámították, hogy az atmoszféra ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Az Ausztrál Népegészségügyi és Orvosi Kutatóintézet jóslása szerint az ózonréteg kimerülésével évente több, mint 36.000-rel magasabb lesz a kialakuló szembetegségek száma, így például éves viszonylatban 26.000-rel növeli a pterygium (kúszóhályog) nevű szembetegségek számát Ausztráliában. Az UV sugárzás más forrásai közé tartozik az ívhegesztés, a nagy intenzitású higanylámpák és a szolárium fénycsövei.

UV sugárzás hatása a szemre

A szemet érő UV sugárzások (természetes, mesterséges) nagyját a szaruhártya megszűri, azonban a magas UV szint, illetve a szemre hosszú időn át és/vagy rendszeresen ható UV sugárzás kisebb vagy nagyobb károsodásokat okoznak a szemben. A kötőhártyát érő UV fény hámhiány miatt kialakult gyulladást, vagy az ún. kúszóhártya megjelenését idézheti elő. A szemlencsét érő UV fény (főképpen az UVB) közismerten szürkehályog kialakulásához vezethet. A szem ideghártyáját elérő UV fény a sárgatest elfajulásos betegségét (macula degenerációt) okozhatja. Itt kell megemlítenünk, hogy egyes gyógyszerek (bizonyos antibiotikumok, fogamzásgátlók, vízhajtók, nyugtatók) fokozzák az UV fényre kialakuló szem- és/vagy bőrkárosodás veszélyét.

Hogyan kerüljük el a szemre káros UV sugárzást?

A legegyszerűbb módja, hogy szemünket ne károsítsa UV sugárzás, ha csak mérsékelten tesszük ki UV sugárzásnak. Erre a három legjobb módszer: Kerüljük a napot. Nyáron - ha tehetjük 10.00 és 15.00 óra között kerüljük a napfényt. Így jelentősen rövidebb időre tesszük ki magunkat az UV sugárzásnak. Hordjunk kalapot. Egy széles karimájú kalap, vagy a ma divatos baseball sapka nem csak a fejünket védi a leégéstől, hanem jelentősen csökkenti a szemünket érő UV sugárzást. Viseljünk napszemüveget. Egy jó napszemüveg egyaránt szűri az UVA és az UVB sugarakat is, így jelentősen csökkenti a szemet érő UV mennyiséget.

Viseljenek-e a gyermekek napszemüveget?

Igen. A gyermekeket nem csak azért éri fokozottabban az UV sugárzás, mert idejük nagy részét a szabadban töltik. Ma már tudjuk, hogy a gyermekeket évente átlagosan háromszor annyi UV sugárzás éri, mint a felnőtteket. Egy részt azért, mert nagyobb a pupillájuk, így több fényt enged át a szemük, másrészt a gyermekek szeme még fejletlenebb, így nem tud annyi UV sugárzást kiszűrni, mint a felnőtteké. Mindezekből következik, hogy nagyon fontos a gyermekek szemének védelme a természetes, vagy mesterséges UV sugárzástól. Napellenzős sapkák viselése mellett napszemüveget is biztosítsunk a gyermeknek, amikor a szabadba engedjük őket. Különös körültekintéssel ellenőrizzük a gyermeknek szánt napszemüveget, hogy valóban jól zár-e, és valóban teljes mértékig szűri az UV fényt.

Napszemüveg választásának szempontjai

Minden megvásárolható napszemüveg meg kell, hogy feleljen az adott ország szabványának, mely meghatározza, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek felfogni. A napszemüveg lencséjén egy kis címkén kell feltüntetni, hogy megfelel-e a szabványnak, valamint hogy általános vagy speciális célra készült.

Egy jó napszemüvegnek 400 nm-ig szűri az UV sugarakat. Emellett jól kell illeszkednie az arcon, hogy megóvjanak a szélekről érkező sugaraktól is. Általános cél alatt olyan helyzeteket kell érteni, ahol a szemet nem éri hosszan a napfény. A speciális célra készült darabok olyan emberek számára készülnek, akik erős és hosszantartó UV sugárzásnak vannak kitéve, emiatt maximális védelemre van szükségük (pl. ózonréteg hiányos területeken élők, szabadban dolgozók, síelőknek, érzékeny bőrűek/szeműek, gyermekek).

Egyes szemüveglencse gyártó cégek olyan réteggel látják el a lencséket, mely nem csak a szemből érkező sugarak ellen védenek, hanem azoktól is, melyek a hátunk mögül jutnak el a szemüveglencsére és onnan visszaverődve a szembe kerülnek. Ezek működésének lényege: szemből visszaverik, hátulról átengedik a káros sugarakat.