Blog

Optikai szemüvegek

Slider

Optikai szemüvegek

Az ebbe a csoportba sorolható szemüvegek valamilyen fénytörési hiba (rövidlátás, távollátás, asztigmia), vagy kancsalság korrigálására szolgálnak és többnyire egy fókusztávolságra készülnek. Azonban ezeket a korrekciókat egy bizonyos életkor után már kombinálnunk is kell, hiszen nem elég távolra jól látnunk, hanem olvasáshoz is élesen szeretnénk látni. Ekkor jön el életünkben a két fókusztávolságra (bifokális), vagy a több fókusztávolságra (multifokális/progresszív) készült szemüvegek viselésének ideje.

A fentebb felsoroltak valójában a szemüveglencsék típusai, melyekhez előbb keretet kell választanunk. A kiválasztás során sokak számára a legfontosabb szempont az, hogy jól illeszkedjen az arcukhoz. Bizonyára többeknek ismerős a helyzet, amikor egyik szemüveget a másik után próbálják fel az Optikában, fényképet is készítenek, hogy mások véleményét is kikérhessék, majd otthon is még órákig tanakodnak, melyik keret lenne a megfelelő számukra. Az alábbi szempontok figyelembevételével figyelembevételével talán ezután könnyebben választhatnak szemüveget maguknak.

Arcformák és szemüvegkeretek

Három jótanács új szemüveg választáshoz:

  • Ideális, ha a szemüvegkeret színe, harmonizál a szeme, bőre és haja színével.
  • A keret formája tükrözze vissza az arcformát.
  • Az arc mérete harmonikusan illeszkedjen a keret méretéhez.

A háromszög formájú arc jellegzetessége a keskeny homlok, mely az áll irányába kiszélesedik. Szemüvegkeret vásárlásakor az arc felső harmadának szélesítését kell elérni. Olyan keretet keressen, aminek harsány színe van és felső felén díszített. Jó választás ilyen esetben az ún. „cicás” szemüvegkeret.

A fordított háromszög formájú arcnak a felső harmada a legszélesebb, és az áll irányába keskenyedik. Ilyenkor a felső rész keskenyítése a cél. Olyan szemüvegkeret választása célszerű, melynek az alja szélesebb, és nagyon halvány színe van. Ilyenkor a természetesség, esetleg a keret nélküli szemüveg (damilos, fúrt) lehet a legideálisabb.

A gyémánt formájú arc a szem vonalában és az állkapocsnál keskenyebb. Az arccsontok viszont hangsúlyosak. Nekik a szemeik hangsúlyozásával lehet elérni a kívánt hatást. Olyan szemüvegkeret választása célszerű, ami szépen kidolgozott, díszes szemöldökvonallal rendelkezik, keret nélküli, ovális vagy akár macska-szem alakú.

A téglalap formájú arcra az jellemző, hogy hosszabb, mint a szélessége. Hosszú, egyenes orca és néha nagyobb orr jellemzi. Ilyenkor a szemüvegkerettel az arcot igyekszünk rövidebbé és harmonikusabbá tenni. Ajánlott a fentről lefelé mélyülő forma, mint a kerekebb alak, hangsúlyos és dekoratív halántékvonallal, mely szélesíti az arcot és rövidíti az orrot is.

Az ovális arc kiegyensúlyozott arányai miatt a legideálisabb. Ez a fajta arcforma se nem szögletes, se nem kerek. Ilyenkor célszerű megőrizni az arcforma harmóniáját, és olyan keretet választani mely teljes természetességében megőrzi az arcot. A szemüvegkeret legyen olyan széles, vagy egy kicsit szélesebb, mint az arc legszélesebb része. A mandula vagy dió formájú szemüvegkeretek, melyek nem túl szélesek, és nem túl keskenyek, nem borítják fel az arc egyensúlyát.

A kör alakú arcot kerek vonalak jellemzik, és kb. ugyanolyan hosszú, mint amilyen széles. A kerek archoz olyan keretet érdemes választani, mely egy kicsit keskenyíti vagy hosszabbítja az arc formáját. A szögletes, keskeny keretek segítenek az arc megnyújtásában. Az orrnyergen lévő rész legyen semleges, így szélesíti a szemeket. A színes halántékvonal ugyancsak hangsúlyt ad és ezzel együtt szélesít. Tehát inkább a széles keretek a megfelelőek.

A négyzet alakú arcot erős, karakteres állak és széles homlok jellemzi. Ugyanolyan arányban széles, mint amilyen arányban hosszú. Ilyenkor az arcélet lágyítani, az arcformát megnyújtani célszerű. A keskeny, kerek formájú szemüvegek lágyítják az arc szögletességét, a keret legyen az arcnál szélesebb. A legjobb választás ez esetben a keskeny, ovális szemüvegkeret.