Blog

Szürkehályog

Slider

Szürkehályog

A szürkehályog a normális állapotban víztiszta szemlencse átlátszóságának csökkenését okozó elváltozás. Orvosi nyelvben a görög eredetű cataracta kifejezést használják, ami vízesést jelent. Az elnevezés valóban találó, mert a szemlencse a legtöbb esetben elszürkül, a betegség elszenvedőjének a látása olyanná válik, mintha egy vízfüggönyön nézne keresztül.

A szürkehályog jellemzően az idősebb korosztályt érinti, nemtől függetlenül. Fokozatosan, gyakran évek alatt vezet észrevehető látásromláshoz, olyannyira, hogy kezdeti időszakban átmenetileg még az olvasás is könnyebben mehet (a szemlencse duzzadása miatt megváltozik a lencse fénytörése), akár még a szemüveg nélküli olvasás is lehetségessé válik, aminek természetesen az addig szemüveges beteg nagyon örül. A későbbiekben aztán nagyobb mértékű látásromlás lép föl, mely a napi életvitelében is akadályozza a beteget.

A szürkehályog tünetei

Az időskori szürkehályog fokozatosan, kezdeti formájában gyakran észrevétlenül lép föl. Előrehaladott formájában csökken a látásélesség, homályosabbá válnak a tárgyak körvonalai, fakulnak a színek. A látás elmosódottá válik, sőt, akár kettős látás is kialakulhat. Nem ritka a közeli látásélesség javulása sem, de egy idő után már a tévézés, autóvezetés is nehezebbé válik. A szürkehályog „érett” formája ma már nagyon ritkán tapasztalható, mert a látás ilyenkor olyan nagymértékben csökken, hogy a beteg ennek kialakulása előtt felkeresi a szemorvost.

A szürkehályog diagnózisa

A kialakult szürkehályog egy szemorvosi vizsgálat során megállapítható. Gyakori, hogy szemüveg rendelésénél fedezi fel a szemorvos a kezdődő szürkehályogot. A diagnózis felállítása még nem jelent azonnali műtéti indikációt, a műtét ugyanis időben tervezhető. Fontos megállapítani ilyenkor, hogy van-e még egyéb elváltozás a szemben, mely a szürkehályog mellett szintén ronthatja a látást. Egy ilyen kóros folyamatnak a jelenléte ugyanis kedvezőtlen irányban befolyásolhatja a műtét eredményét.

A vizsgálat során megnézzük a látásélességet. Ezt a réslámpa vizsgálat követi, amikor a szem elülső részét tekinthetjük át felnagyítva. A retina vizsgálat során a szemcseppel kitágított pupillán át a szem belsejének részleteit, köztük a lencsét is megvizsgálhatjuk. A pupillatágító csepp általában néhány órán keresztül tartja tágan a pupillát, addig nehezére fog esni közeli tárgyakra fókuszálni, azonban a távolra való látás kevésbé érintett. A tág pupillák miatt érdemes hazafelé napszemüveget felvenni, különösen, ha süt a nap. Fontos, hogy autót lehetőleg ne vezessen.