Blog

Műtét előtt

Slider

Szürkehályog műtét előtt

A szürkehályog műtét szerencsére napjainkban már Magyarországon is a legkorszerűbb technikával történik. A sokak által rosszul értelmezett lézeres technika a valóságban ultrahangos eljárást takar. Az ultrahang segítségével ugyanis a szemlencse belső megkeményedett részeit elfolyósítják, azt egy kis kb. 2 mm-es nyíláson át leszívják, és az így keletkezett térbe ugyanazon a kis nyíláson keresztül egy összehajtott műlencsét ültetnek be. Ezt az eljárást fakoemulzifikációs műtétnek hívják, mellyel helyreáll a szem normális törőereje és az is elérhető, hogy a páciens a műtött szemével távolra szemüveg nélkül is jól lásson. Ma már arra is lehetőség nyílik, hogy olyan műlencsét ültessünk a szembe, mellyel a páciens közelre is jól lát.

Szürkehályog műtét INGYEN!

Rendelőnkben a műtétet térítésmentesen (OEP finanszírozással) végezzük. Önnek mindössze a beavatkozás után alkalmazott szemcseppeket szükséges fizetnie, illetve ha olyan műlencsét szeretne, mely lehetővé teszi mind a távoli, mind a közeli szemüveg elhagyását (multifokális műlencse).

Milyen előkészületek, vizsgálatok szükségesek műtét előtt?

A szürkehályog műtét előtt egy igen alapos szemészeti vizsgálaton szükséges részt vennie. Ahhoz, hogy ez a vizsgálat minél pontosabb eredménnyel szolgáljon, előtte 2 héttel kontaktlencséjét már nem szabad viselnie!

A vizsgálat napjára szíveskedjen magával hozni TAJ kártyáját, jelenleg használt szemüvegét, kontaktlencséje adatait, korábbi szemészeti leleteit, belgyógyászati és egyéb vizsgálati eredményeit, zárójelentéseit, melyeket az elmúlt 3 évben kapott, valamint rendszeresen szedett gyógyszerei listáját. A vizsgálat során pupillatágító szemcseppet adunk, ezért a vizsgálat után néhány óráig homályosabb lesz a látása és fényérzékeny lesz a szeme. A biztonságos közlekedés érdekében, javasoljuk a kísérővel történő érkezést.

Többféle korszerű és pontos műszerrel ellenőrizzük a szem állapotát és kiszűrjük az esetleges egyéb szembetegséget is. Többek között látásélesség vizsgálat, szemnyomás mérés és alapos szemfenéki vizsgálat történik, melynek során a szakorvos megállapítja a szürkehályog típusát, előrehaladottságát és a műtétre való alkalmasságát.

Mit szabad és nem szabad tennem a műtét előtt?

A műtét előtti napokban semmilyen életmód változtatásra nincs szükség, mindennapos szokásai szerint járjon el. Fontos, hogy gyógyszer szedési szokásain se változtasson csak akkor, ha erre háziorvosa tesz javaslatot. Amennyiben módja van rá, pihenjen, kapcsolódjon ki, hogy frissen és jó hangulatban érkezzen a műtétre.